Home » A díjról

A díjról

Mi ez?

A Média Építészeti Díjára olyan tervekkel és épületekkel lehet regisztrálni, amelyek

2011.08.12 és 2012.08.12. között megjelentek az epiteszforum.hu internetes szakmai napilapban.

A díjnak csak két kategóriája van:

épületek és tervek,

ebben a két kategóriában két díjért lehet versenyezni: az egyiket a média képviselői adják, a másikat a közönség.

A 10-12 tagú médiazsűri elé kerülő legjobb 5-6 tervet és épületet egy öt tagú, nemzetközi szakmai előzsűri választja ki a regisztrált munkák közül. Az általuk legjobbnak tartott épületek és tervek tervezői 2012. október 25-én este hattól a Katona József Színházban személyesen bemutatják munkáikat a zsűrinek, akik ott a nyilvánosság előtt értékelnek, pontoznak és szóban is kifejtik véleményüket. A média zsűri nem építészekből áll, hangsúlyozottan “laikus” zsűri.

A közönségdíjas terv és épület kiválasztása két körös szavazással történik, az első körben a legjobb 10 épületet és tervet választják ki az epiteszforum.hu olvasói. Majd a második körben a finalista 10-ből az index.hu közönségszavazatai döntik el, hogy melyik épület, illetve az epiteszforum.hu látogatói – egy második szavazás során –, hogy melyik terv kap közönségdíjat.

IFK Különdíj

Árendás Gergely, az IFK elnöke 2011-ben átadja az IFK Különdíját

Tavaly volt először, de 2012-ben is lesz IFK Különdíj. Az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület a legjobb olyan privát fejlesztést díjazza ezzel a különdíjjal, amelyet nem az Egyesület tagjai – Magyarország legnagyobb, vezető ingatlanfejlesztői – valósítottak meg. Az IFK különdíj egyben jelzi azt is, hogy az építészeti minőség és siker a közös munka eredménye, aminek nagy része nem is a rendelkezésre álló pénzen, hanem a fejlesztőn – hozzáállásán, tudásán és nem utolsó sorban nyitottságán – múlik.

A sztori

A Média Építészeti Díja – minden túlzás nélkül – egyedülálló kezdeményezés. Nincs máshol ilyen díj. Nem az történt, hogy láttunk valahol valami okosat és honosítottuk, hanem kitaláltunk egy eredetit, amit évről évre csiszolunk és fejlesztünk. A Média Építészeti Díja az epiteszforum.hu és volt külsős kollégánk, Török Tamás közös ötlete alapján született 2005 tavaszán egy szerkesztőségi ülésen.

Az első Médiadíjat (magunk között így hívjuk röviden) a Kuplungban rendeztük 2005 őszén. Ezután átköltöztünk két évre a Műcsarnok Auditóriumába. Innen a Trafóba vittük a rendezvényt, mert ott többen elfértünk. Idén innen is költözünk a budapesti Katona József Színházba. Mert a Katonával szemben ott a FUGA, a Budapesti Építészeti Központ, és a Katonába még többen férünk, kényelmesebb székek vannak és egyébként is, addigra a Katona is megújul, szép előtere és büféje lesz, amit Molnár Bea építész tervez.

Idén lesz a nyolcadik alkalom, hogy együtt tölthetünk egy hosszú, kellemes estét (immár a Katonában), aminek kezdetén köszönthetjük valamelyik idősebb, nagyrabecsült mesterünket, amit izgalmas házak és tervek nézegetésével és a róluk való beszélgetéssel folytatva az epiteszforum.hu 12. születésnapján finom borokkal – és idén Richter Anett cukrász kizárólag erre az alkalomra készített különlegességeivel – fejezhetünk be az utca túloldalán, a FUGA-ban.

A Média Építészeti Díja 2011 - Vincze László prezentációja (fotó: Árvai András)

Koccintás a Trafóban a 2011-es díjátadó után (fotó: Árvai András)

Épített környezetünk formálása a szakma és az értő nyilvánosság közös ügye. Meghívtuk Magyarország vezető nyomtatott és elektronikus (nem szakmai!) sajtójának képviselőit, hogy alapítsunk közösen egy építészeti médiadíjat, és rendezzünk nyilvános zsűrizést, ahol eldől, melyik épület és melyik terv tetszik nekik – és a közönségnek – a legjobban.

Az epiteszforum.hu oldalon publikált és nevezett munkák közül a zsűri az előzsűri által kiválasztott épületeket és terveket értékeli nyilvánosan, a közönség előtt. A munkákat a tervezők személyesen mutatják be, ami nem csak arra jó, hogy az újságírók megismerik a szakmát, hanem arra is, hogy gyakoroljuk – és a profiktól ellessük – a közönség előtti fellépést, elképzeléseink rövid és tömör bemutatását. A zsűri értékelése után három építészkritikus véleményét is meghallgathatjuk. A díjat laikusok adják, akik éppen a mi segítségünkkel, a bemutatók, párbeszédek és építészkritikai vélemények által az építészet egyre képzettebb és értő közönségévé válnak.

Devich Márton, Csontos János, Rózsa Péter (balról jobbra)

Ez a díj nem szakmai presztízsről és pénzről, hanem a kommunikációról szól, aminek egy ilyen szándékosan “játékosan-komoly” keretet adtunk. Ez a díj nem minősít, hanem tükröt tart elénk, tervezők elé, amelyben nem csak egymást látjuk, hanem azt is, hogy kicsi és zárt szakmai berkeinken túl mit gondolnak a munkánkról a kultúra többnyire nem reflektorfényben élő, de a háttérben igencsak meghatározó közvetítői. Szerkesztők, rovatvezetők és újságírók figyelme sok százezer másik ember figyelmét tereli és befolyásolja, s ha ezt a díjazást nem is nézik annyian, mint egy focimeccset, évről évre fontosabbá válik és egyre több érdeklődés kíséri.

Az esemény támogatói által felajánlott tárgynyeremények képezik az elismerések kézzelfogható, anyagi oldalát, amit azok a sajtómegjelenések egészítenek ki, amelyek összességükben nagyon sok embert érnek el.

A média építészeti díja a média maga:-)

Szeretettel várunk!

Pásztor Erika Katalina epiteszforum.hu

  Copyright ©2009 , All rights reserved.| Powered by WordPress| WPElegance2Col theme by Techblissonline.com