Home » Média zsűri 2012

Média zsűri 2012

Heti Válasz –  Sümegi Noémi

Miután elvégezte az ELTE magyar-történelem szakát, a Magyar Nemzet belpolitikai rovatában kezdett dolgozni 1990-ben. A lap alapításától, 2001-től már a Heti Válasz munkatársa, ahol előbb a belpolitikai rovat tagja, később az Életstílus, jelenleg pedig a Kultúra rovat vezetője. A Közgázon médiamenedzsmentet tanult; álnéven megjelenő tárcáiból 2003-ban könyv jelent meg Lukács Eszter válogatott élete címmel. A Heti Válasz kulturális rovata a környezetünket és a közérzetünket tágabb értelemben befolyásoló jelenségekkel is foglalkozik, így gasztronómiával, urbanisztikával, építészettel is. Két kislány édesanyja.

HírTV – Kántor Viola

Még egyetemi évei alatt került a Hír TV-be, a kulturális szerkesztőségnél kezdett a Dunakorzó szerkesztő-riportereként. A műsor helyébe lépő Különkiadásban folytatta munkáját, 2007-től felelős szerkesztőként, 2011-től pedig műsorvezetőként is. Tavaly szeptemberben indult önálló, kulturális-művészeti és tudományos portréműsora, az IKON. Mellette a 10 perc című kulturális magazinműsor szerkesztő-műsorvezetője is. Jogász és néprajzos végzettsége van, jelenleg magyar irodalmat és kultúratudományt hallgat.

HVG Online – Ligeti Nagy Tamás

A hetvenes évek végétől újságíró és újságolvasó. Első munkahelye a Képes Újság volt, majd a Reform kulturális rovatát vezette, dolgozott a Blikknél: egyikre sem különösebben büszke, de elvan velük. Mindig kulturális területen tevékenykedett, volt a Rockstúdió, a Megáll az ész és a Gang című tv-műsorok szerkesztője, a RadióCafé, és a százvalahány számot megélt Wan2 című periodika munkatársa. Hegyi Zoltánnal a  VOLT című testkultúra magazin alapító főszerkesztője: erre viszont nagyon büszke. Jelenlegi munkahelye: hvg.hu.

index.hu – Földes András

Bár környezetvédelmet tanult, tanulmányai befejezése után inkább világkörüli útra indult. Bejárta Ázsiát, Indiát, Pakisztánt, Tibetet, majd dolgozott az USÁ-ban. Ír, fotózik és hegyet mászik, és két könyve is megjelent. Az egyik a „Le a Halászbástyával” című novelláskötet, a másik a Mount Everest magyar meghódítójáról és jó barátjáról, Erőss Zsoltról szól. 10 éve került az indexhez, területe a vizuális kultúra, s ezen belül is a kortárs képzőművészet és az építészet.

Magyar Hírlap – Zsiray-Rummer Zoltán

Zsiray-Rummer Zoltán szerkesztő-újságíró 1981-ben született, a Szent Margit (volt Kaffka Margit) Gimnáziumban, majd pedig a Pázmány bölcsészkarán arab és francia szakokon tanult. Édesapja többek között a Gödöllői kastély, a budapesti Fashion Street, valamint számos hazai és osztrák épület makettjét készítette el, így tervrajzok között nőtt fel. Dolgozott autószalonban és a turizmusban, külsősként cikkeket közölt a Magyar Nemzet Képeslapjában és online felületén, majd egy évet töltött Tunéziában. Két és fél éve pedig a Magyar Hírlap kultúra rovatában szerkesztő-újságíró, ahol többek között Rejtett értékek elnevezéssel építészeti sorozatot visz.

MTI – Devich Márton

Muzsikus családban nőtt fel, de a BMGE gépészmérnöki karán szerzett diplomát. A Magyar Rádiónál kezdett, majd a Magyar Nemzet kulturális rovatához került. Nyolc évet töltött a napilapnál, rovatvezető-helyettesként dolgozott. A kultúra minden területével foglalkozik, de fő szakterülete és hobbija a komolyzene. 2001-től a Heti Válasz kulturális rovatát vezette, majd a lap vezető szerkesztőjeként dolgozott. 2011 februárjától a Magyar Távirati Iroda Kulturális Szerkesztőségének vezetője. Három gyermek édesapja, egy 18 és egy 7 éves lányé, valamint egy 14 éves fiúé.

muemlekem.hu – Kovács Olivér

Eredeti végzettsége szerint történelemtanár, de több mint két évtizede újságírással, leginkább tudományos ismeretterjesztéssel foglalkozik. Szerkesztette az IPM-et és a Kurírt, dolgozott a Kossuth Rádióban. Közkincs című örökségvédelmi műsora 2003-tól a Klubrádióban szólt, 2012 augusztusától a Gazdasági Rádióban készít heti magazint az épített és tárgyi örökségről Közkincskereső címen. 2008-ban alapította meg a műemlékem.hu portált, amelyen magazint is ír, illetve fotóz. Az Archeologia.hu szerkesztője.
Az elmúlt évtizedben hozzávetőlegesen negyedmillió kilométert tett meg történelmi épületeket, felújításokat, régészeti feltárásokat, múzeumokat bejárva és bemutatva a Kárpát-medencében.

Népszabadság – Szalai Anna

Magyar-történelem szakos tanár, de volt nővér sürgősségi osztályon, napközis tanár a vakok intézetében, közművelődési előadó a SOTE-n és bébicsősz az Egyesült Államokban. Lassan húsz éve dolgozik a Népszabadságnál, hol a Budapest, hol a gazdaság, hol a hírrovat munkatársaként, jelenleg fővárosi tudósító. Hét éve kézikönyvet írt a lakásvásárlóknak. Három gyermek édesanyja.

Portfólió.hu – Csűrös Csanád

Közgazdász, diplomáit Magyarországon és Hollandiában szerezte. Egy rövidebb bécsi banki kitérő után csatlakozott a Portfolio.hu csapatához, ahol jelenleg vezető elemzőként, az ingatlanpiaci szekció irányítójaként dolgozik. Emellett a REsource Ingatlaninfó felelős szerkesztője és a Portfolio.hu által szervezett ingatlanos konferenciák szakmai vezetője.

Hír24 – Kövesdi Péter

Az ELTE BTK-n végzett, orosz-magyar szakon. Már az egyetem alatt dolgozott különböző ifjúsági lapoknál. 1988-89-ben az MTI Teletext rovatánál gyakornokoskodott. Innen került a televízióhoz: a Híradónál kezdett riporterként. Volt hírszerkesztő a Magyar Rádióban és a Danubiusnál. A Kurír belpolitikai, majd külpolitikai rovatának munkatársa. Alapítója, szerkesztője, műsorvezetője és riportere az Egyenlegnek; egészen a műsor megszüntetéséig dolgozik a Bánó-csapatban.  Később újra az MTV-ben dolgozik, a Betlen-féle Híradó szerkesztője. 1997-ben csatlakozik az első kereskedelmi televízióhoz, két éven át a TV2 Tények felelős szerkesztője, valamint a Napló riportere. Következő állomás a Sláger Rádió hírigazgatói széke, majd innen hívja az RTL Klub-hoz Kotroczó Róbert hírigazgató. Felelős szerkesztő és a XXI. Század riportere. 2004-ben alapítja meg a Független Hírügynökséget, amelyet hét éven át vezet. A Hírügynökség megszűnése óta a Hír24 című internetes hírportál főszerkesztője. Hobbija a humor és a labdarúgás (a magyar focit illetően ez a kettő néha egy és ugyanaz). Szerzőként díjat nyert a Humorfesztiválon, konferált a Rádiókabaréban, és szerkesztett egy kötetet méltán elfelejtett magyar klasszikusok” verseiből. Két fia van, Gábor és Boldizsár. Feleségével, Wagner Beával öt éve vezetik a Keserédes Csokoládé Manufaktúrát.

Aranymetszés főszerkesztője, M1Mohácsi Szilvia

Miközben bölcsészként még a szegedi József Attila Tudományegyetemet végezte, riporter gyakornokként már a Magyar Televízió Ablak című műsorában tűnt fel. Később is maradt a közszolgálati televíziónál, annak különböző területein készített műsorokat. Vezetett közéleti magazinműsort (Napi Mozaik, Ablak), kulturális, irodalmi műsort (Alkotóház, Évkönyv), szerkesztett és vezetett határon innen és túl forgatott turisztikai műsort (Főtér, Hétmérföld), készített szórakoztató műsorokat (Teadélután, Hogy volt!?), riportfilmet (A Tragédia titkai), íróportrékat (Pilinszky János, Ottlik Géza, Karinthy Frigyes), továbbá riporterkedett dokumentumfilmben is (Az út vége),- a teljesség igénye nélkül.

A szakmai bírálók:

Kovács Dániel
főszerkesztő, hg.hu

2007-ben diplomázott az ELTE művészettörténet szakán. A magyar weben az elsők között indított építészeti blogot, majd a hg.hu szerkesztőjeként dolgozott. 2009 nyarától főszerkesztő. A hg.hu mellett megjelentek írásai az ERA 21 (Csehország), a Nextroom (Ausztria), az Atrium, a Magyar Narancs hasábjain. A KÉK-Kortárs Építészeti Központ megbízásából a World Summit Youth Award-dal elismert artur.org.hu építészeti túraoldal kurátora; 2009 decembere óta a KÉK kuratóriumi tagja.

Zubreczki Dávid
blogger, urbanista.blog.hu

Végzettségét tekintve tájgazdálkodási mérnök. Volt szimfonikus zenekari titkár, szerkesztett tanulmánykötetet madarakról, atomenergiáról és növényvédelemről, készített gyermeklapot és településfejlesztési folyóiratot, konferált, moderált, dalt szerzett, standupozott, újságot hordott ki és írt, kiadott egy könyvet, takarított irodaházat és tanított egyetemen. Mostanában napilapok gazdasági mellékleteit, meg az Index blogjait szerkeszti, de a legszívesebben a Boogie Mamma zenekar frontembere és az Urbanista bloggere. Na meg két gyermek édesapja.

Wesselényi-Garay Andor PhD.
főiskolai docens, Nyugat-magyarországi Egyetem – Alkalmazott Művészeti Intézet

1969-ben született Szegeden. 1987-ben érettségizett a Budapesti Szent István Gimnáziumban. 1988-ban kezdte meg felsőfokú tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán. 1994-ben ugyanitt kapta meg Építészmérnöki Diplomáját, amely a Magyar Építőművészek Szövetsége Diplomadíj Pályázatán III. díjat ért el. 1995-ben saját építészirodát alapított Osváth Gáborral GYÁR néven. A műhely tevékenysége az építészeti tervezői szakmagyakorlás teljes spektrumát felölelte, így az építészet, a belsőépítészet, a várostervezés és a design egyenlő súllyal képviselte az irodát. 2001-től önálló irodát alapított W-G-A PSYCHODESIGN néven, és érdeklődése az építészet elméletei oldala felé fordult. 2000-től az ALAPRAJZ című folyóirat külsős munkatársa, illetve tanácsadó testületének tagja, 2002-től az ATRIUM magazin építészeti főmunkatársa, 2006-tól pedig vezető szerkesztője volt. Közel háromszáz építészeti tárgyú cikk, esszé, kritika és tanulmány szerzője, melyek az ATRIUM, az ALAPRAJZ, a r-ú MÉ című folyóiratokban, valamint a www.wergida.blogspot.com-on jelent meg. 2009-ben a MODEM-ben rendezett “A mindenség modellje” című kiállítás, 2010-ben pedig a 12. Nemzetközi Építészeti Kiállítás – la Biennale di Venezia – Magyar Pavilonjának kurátora.

Az est házigazdái:

epiteszforum.gif Pásztor Erika Katalina, főszerkesztő – epiteszforum.hu

művész-vállalkozó, aki gondolatokat, projekteket, csapatokat és (időnként) szervezeteket épít társadalmi és kommunikációs kérdéseket érintő, multidiszciplináris, kreatív munkák során. Egy kortárs „cyber-hurkoló” munkás, aki gondolatokat, embereket és módszereket köt össze új technológiák felhasználásával. Építészetet, vizuális és üzleti kommunikációt tanult, majd intermédia művészetből szerzett doktori fokozatot 2007-ben. Művészeti kutatómunkája arra irányul, hogy absztrakt, rejtett kapcsolatok és folyamatok új reprezentációs formáit tárja fel és mutassa be művészeti és design projektjei, egyetemi oktatói és publicisztikai munkája során. Az epiteszforum.hu-t 2000-ben közösen alapították Vargha Mihállyal, aki haláláig (2010. március 8.) – a lap főszerkesztője volt.

Bardóczi Sándor tájépítész, publicista

1998-ban diplomázott a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Táj- és Kertépítészeti Karán (ma Budapesti Corvinus Egyetem). Regionális kutatási és tervezési munkát folytatott többek között a Szigetköz, a Duna magyarországi szakasza és a Tisza, valamint Vas megye vonatkozásában, miközben Sopronban, Budapesten, Komáromban, Zala megyében és a budapesti agglomeráció településein vett részt különféle településrendezési feladatokban, környezeti hatásvizsgálatokban, településfejlesztési tervek előállításában. Diplomamunkáját felhasználták a Tokaj-hegyaljai “kulturtáj” világörökséggé nyilvánítási folyamatában. 2005 óta alkalmi, majd 2007-től állandó szerzője az epiteszforum.hu-nak. Több tucat esszét, publicisztikát, kritikát írt, amelyek elsősorban a tágabban értelmezett tájépítészet (a környezetrendezés, a környezetvédelem, a köztértervezés, a várostervezés, a várospolitika, a regionális politika) témakörökben születtek. 2009-ben a Magyar Építész Kamara Táj- és Kertépítész Tagozata vezetőségi tagjának választotta, 2010-ben a tagozat szervezésében megvalósuló 2010: TÁJodüsszeia c. szakmai kiállítás kurátora volt. Nős, egy gyermek édesapja.

Népszabadság – Szalai Anna

Magyar-történelem szakos tanár, de volt nővér sürgősségi osztályon, napközis tanár a vakok intézetében, közművelődési előadó a SOTE-n és bébicsősz az Egyesült Államokban. Lassan húsz éve dolgozik a Népszabadságnál, hol a Budapest, hol a gazdaság, hol a hírrovat munkatársaként, jelenleg fővárosi tudósító. Hét éve kézikönyvet írt a lakásvásárlóknak. Három gyermek édesanyja.

Portfólió.hu – Csűrös Csanád

Közgazdász, diplomáit Magyarországon és Hollandiában szerezte. Egy rövidebb bécsi banki kitérő után csatlakozott a Portfolio.hu csapatához, ahol jelenleg vezető elemzőként, az ingatlanpiaci szekció irányítójaként dolgozik. Emellett a REsource Ingatlaninfó felelős szerkesztője és a Portfolio.hu által szervezett ingatlanos konferenciák szakmai vezetője.

  Copyright ©2009 , All rights reserved.| Powered by WordPress| WPElegance2Col theme by Techblissonline.com